Siirry sisältöön

Oma sähkönkulutus hallintaan

VE kuvaukset 11 12 2017 Valmiit Kokonaisuus3 10 scaled

Kodin tai yrityksen sähkönkulutusta voi seurata tunnin tarkkuudella Online-palvelumme avulla

Kun tiedät, kuinka paljon sähköä kulutat, sen säästäminenkin on helpompaa. Lue mittaustietovastaavamme Aleksi Hurstin vinkit uudistetun Online-palvelumme käyttöön.

Vantaan Energia Sähköverkkojen Online-palvelu on kaikkien asiakkaittemme, niin kotitalouksien kuin yritystenkin, käytettävissä. Jos siis maksat sähkön siirrosta meille, voit käyttää palvelua vapaasti. Käyttö onnistuu kaikilla tietokoneilla ja mobiililaitteilla, joihin saa nettiyhteyden. ”Palveluun kannattaa rekisteröityä, koska sieltä saa vaivattomasti ja maksutta valtavan paljon tietoa omasta sähkönkulutuksesta. Samalla se on helppo tapa olla yhteydessä asiakaspalveluumme”, Hursti tiivistää Onlinen hyödyt.

Ensimmäisellä käyttökerralla palveluun on rekisteröidyttävä. Se edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Siirtosopimusta ei tarvitse kaivaa esiin. Rekisteröitymisen yhteydessä luodaan käyttäjätunnus ja salasana, joilla palveluun kirjaudutaan. Sekä rekisteröityminen että kirjautuminen käyvät kätevästi valmiiden linkkien kautta, jotka löytyvät verkkosivuiltamme.
Halutessasi voit antaa palveluun itse rajaamasi käyttöoikeuden toiselle henkilölle, esimerkiksi sukulaiselle tai samaan kotitalouteen kuuluvalle. Saat itse päättää, annatko vain lukuoikeudet vai täydet käyttöoikeudet, ja mille sivuille. Taloyhtiössä isännöitsijä pystyy seuraamaan sähkönkulutusta tai hoitamaan laskutusasioita käyttöoikeuden turvin. Yrittäjän on mahdollista paneutua toimitilojen sähkönkäyttöön yksityisprofiilinsa kautta.

Kurkistetaanpa…

Kun kirjaudut sisään Online-palveluun, avautuu näytölle etusivu, jolla on linkit kaikille palvelusivuille. Raportointipalvelun lisäksi löydät tiedot siirtosopimuksestasi ja laskuistasi. Voit lähettää meille viestin tai tilata ilmoitukset sähkönjakeluhäiriöistä tekstiviestillä puhelimeesi. Palvelu on käytettävissäsi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Heti etusivun alareunassa juoksee graafinen pylväsrivi, josta näet yhdellä silmäyksellä sähkönkulutuksesi viimeksi kuluneiden 12 kuukauden ajalta. Samassa kuvassa on vertailupylväät edellisen vuoden kulutuksesta. Alhaalta löytyvät myös linkit tiedotteisiin palvelun säännöllisistä huoltokatkoista ja usein kysyttyihin kysymyksiin sekä jakeluhäiriökartta. Tarkempaa tietoa sähkönkäytöstäsi saat menemällä raportointipalvelu-sivuille. Aiemmin raportointi- ja online-palvelu olivat erillisiä kokonaisuuksia.
”Nyt ne on koottu saman katon alle”, Hursti kuvailee.

Grafiikat kertovat havainnollisesti, paljonko käyttöpaikalla kuluu sähköä vuodessa, kuukaudessa, viikossa tai päivässä. Halutessasi näet kulutuksen tunnin tarkkuudella. Tiedot annetaan myös taulukkomuodossa. Yö- ja päiväsähkö on merkitty eri väreillä. Lämpötilakäyrä antaa mahdollisuuden peilata kulutusta säänvaihteluihin. Voit tilata sähkönkäytöstäsi viikko- tai kuukausiraportin – tai vaikka molemmat.
Kulutustiedot löytyvät koko siltä oman asiakkuutesi ajalta, jolloin käyttöpaikalla on ollut dataa lähettävä sähkömittari. Sellainen on tänä päivänä kaikilla asiakkaillamme harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Raportointisivuilla pystyy tekemään seurantajaksoa koskevia sähköisiä muistiinpanoja. Jos lähdet viikoksi reissuun tai mökille, merkintä auttaa myöhemmin palauttamaan mieleen syyn normaalista poikkeavaan kulutukseen. Saat vielä enemmän irti raportointipalvelusta, jos annat käyttöpaikkaa koskevia lisätietoja ”Vertailu muihin” -kuvaketta klikkaamalla. Sinulla on mahdollisuus ilmoittaa asumis- ja lämmitysmuoto, käyttöaika (käytetäänkö sähköä jatkuvasti vai osa-aikaisesti), asukasmäärä ja kiinteistön pinta-ala sekä rakennusvuosi. Näin kulutuksesi vertautuu toisiin vastaavan tyyppisiin käyttöpaikkoihin ja niiden vuosikulutukseen.

”Jos itseä mietityttää, että kulutankohan paljon sähköä vai olenko säästäväinen sähkönkäyttäjä, vertailu antaa perspektiiviä. Saat tietää, paljonko esimerkiksi samankokoisessa ja -ikäisessä asunnossa keskimäärin sähköä kuluu.”

Tiedosta toimenpiteisiin

Luotettavaa ja rekisteröityä tietoa on siis saatavilla parilla painalluksella mielin määrin, mutta miten sitä pystyisi parhaiten hyödyntämään? ”Jos haluat vähentää omaa sähkönkulutustasi, kannattaa katsoa, milloin sähköä kuluu eniten. Kodista tai kiinteistöstä voi paljastua sähköä vieviä asioita, joita ei tule muuten ajatelleeksi. Online-palvelusta saat hyvää informaatiota omien sähkönkulutustottumuksiesi kehittämiseksi parempaan suuntaan”, Aleksi Hursti vastaa.

Suurta sähkölaskua saattaa selittää esimerkiksi huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä, jonka termostaatti on väärässä asennossa. Kulutuspiikin voi aiheuttaa myös uuni. ”Graafeissa näkyy joka kerta, kun käytän sitä ruoan valmistuksessa. Mutta asunkin pienessä kerrostalokaksiossa – omakotitalossa uunin käyttöä tuskin isommin huomaa.”

Jos et saa kodin tai firman sähkösyöppöä selville omin tutkimuksin, meidän asiantuntijamme voivat neuvoa ja opastaa tutkimuksissa eteenpäin. Asiakaspalvelumme ohjaa sinut liittymäpalveluun, kun verkkopalvelupuolen asiantuntijamme on ensin varmistanut, että sähkömittarisi ja sen tiedonsiirto toimivat niin kuin pitää.

Syitä poikkeavalta tuntuvaan sähkönkulutukseen voi lähteä selvittämään lähettämällä meille esimerkiksi viestin Online-palvelun yhteydenotot-toiminnolla. ”Viestit menevät suoraan uuteen asiakaspalvelujärjestelmäämme, jonka kehittämisestä lähti idea Online-palvelunkin uudistamiseen.”