Siirry sisältöön

Sähköautojen latauspisteen mitoitus hoituu helposti ja nopeasti

Mostphotos sahkoauton lataaminen

Vantaan Energia Sähköverkot tarjoaa monipuolista palvelua sähköautojen latauspisteiden mitoittamisen avuksi. Etäkartoituspalvelumme on asiakkaillemme nopea, helppo ja maksuton.

Sähköautojen yleistyessä myös tarve latauspisteiden määrän kasvattamiseen tulee monissa kiinteistöissä ajankohtaiseksi. Jotta latauspisteiden hankinta ja oikeanlainen mitoittaminen on asiakkaillemme sujuvaa, me Vantaan Energialla hoidamme hommat ystävällisesti kerralla kuntoon.

Vantaan Energia Sähköverkot tarjoaa maksuttoman etäkartoituspalvelun, jonka avulla liittymän perustiedot saa helposti ja nopeasti. Tietojen avulla asiantuntijamme arvioi, mitä liittymän kapasiteettiin on mahdollista vielä liittää. VESin liittymäpalvelupäällikkö Roope Apponen kertoo palvelun kysynnän olevan kasvussa.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme matalan kynnyksen palvelun, jonka avulla sähköauton latauspisteen sopivuuden VESin jakeluverkkoalueella voi tarkistaa helposti ja nopeasti. Kartoitus ei vaadi käyntiä paikan päällä, vaan saamme tiedot järjestelmämme kautta. Mikäli latauspiste on harkinnassa, meidän kauttamme saat tarvittavat lähtötiedot helposti ja pääset projektissasi eteenpäin.

Mitä latauspisteen mitoituksessa on huomioitava?

Kaikki lähtee auton mallista ja tarpeesta. Auton tekniset ratkaisut antavat suuntaviivoja latausjärjestelmän vaatimuksille.

– Jos kyseessä on pistokehybridi, se yleensä mahtuu mihin järjestelmään tahansa, Apponen kertoo.

– Yleensä sähköautoissa kolmivaiheinen lataussysteemi on parhain. Sen avulla auto latautuu nopeammin, mikä johtuu suuremmasta lataustehosta, hän lisää.

VESin etäkartoituspalvelulla saat helposti tiedon liittymäsi soveltuvuudesta sähköautojen lataamiseen. Etäkartoituspalvelun avulla saat tarvitut lähtötiedot liittymäsi olemassa olevasta vapaasta kapasiteetista ja arvion, minkälaisia latauspisteitä liittymääsi on mahdollista liittää. Omakotitaloissa pääsulakkeet ovat yleisesti tarkemmin mitoitettuja ja varsinkin sähkölämmitteisissä rakennuksissa voidaan olla lähellä pääsulakkeiden maksimitehoa. Tällöin latauspisteen hankinta voi tarkoittaa pääsulakkeen nostamista. Suuremmissa rakennuksissa, kuten kerros- ja rivitaloissa, liittymät ovat usein reilummin mitoitettuja, jolloin niihin on helpompi lisätä latauspisteitä ilman muutoksia liittymäkokoon.

Etäkartoituksessa tarkastamme liittymän perustiedot ja olemassa olevan kulutuksen suhteessa liittymän vapaaseen kapasiteettiin. Tämän pohjalta arvioimme, minkälaiset latausratkaisut voisivat kohteessa olla mahdollisia. Jos liittymässä ei ole vapaata kapasiteettia latauspisteiden lisäämistä varten, voi olla tarpeen korottaa pääsulakekokoa. Joissakin tapauksissa voi olla helpompaa, että asiakas (esimerkiksi kerrostalo) tilaa pysäköintialueelle toisen sähköliittymän. Tarkastelu on kuitenkin aina tapauskohtaista. Latauspisteisiin on nykyään saatavissa myös älykkäitä ratkaisuja, jotka esimerkiksi huomioivat, millaiset kiinteistön pääsulakkeet ovat ja rajoittavat lataustehoa sen mukaan, kuinka paljon virtaa liittymässä kuluu. Vanhoja peruspistorasioita ei lähtökohtaisesti ole suunniteltu sähköautojen lataukseen, jolloin niihin voidaan tarvita päivitystä. Myös lakiuudistukset ohjaavat latauspisteiden kehitystä. Esimerkiksi uusin muutos koskee taloyhtiöitä, joissa on yli neljä autopaikkaa. Jatkossa niissä on oltava mahdollisuus myös sähkölatauspisteisiin.

Vantaan Energia Sähköverkot auttaa eteenpäin

Etäkartoituspalvelumme kautta saat kattavat perustiedot, joiden avulla pääset hankinnassasi alkuun. Latauslaitteiden toimittajat puolestaan ohjeistavat tuotteidensa tarkemmista yksityiskohdista ja tekevät tarkemmat suunnitelmat sekä mitoitukset järjestelmän toteuttamiseksi. Myös esimerkiksi Motivan ja Seskon kautta löydät käytännön ohjeita ja yleisiä suosituksia, joita on hyvä huomioida hankintaprosessin edetessä.

Mikäli latauspisteen hankinta on sinulle ajankohtaista, ota yhteyttä meihin matalalla kynnyksellä! Me autamme sinua mielellämme.