Siirry sisältöön

Sähkön käyttöpaikkojen numerointi muuttuu

VES Piktogrammi Datahub RGB

Valmistaudumme siirtymään sähkön vähittäismarkkinoiden keskitettyyn tiedonvaihtojärjestelmään Datahubiin ja siihen liittyen sähkönkäyttöpaikkanumerot muuttuvat. Muutos ei vaadi asiakkailtamme toimenpiteitä.

Sähkönkäyttöpaikka on esimerkiksi oma koti. Sen lisäksi sähkönkäyttöpaikkoja ovat kaikki sähköä käyttävät paikat jäätelökioskeista teollisuuslaitoksiin. Jokaisesta sähkönkäyttöpaikasta löytyy jakeluverkkoyhtiön ja sähkönmyyjän järjestelmistä paljon tietoa, esimerkiksi sähkönkäyttöpaikan omistajan tai haltijan yhteystiedot ja käyttöpaikan kulutustiedot. Tietoa sähkönkäyttöpaikoista ja asiakassuhteista on aikaisemmin ollut hajautettuina eri yritysten omiin järjestelmiin ja tieto niiden välillä on kulkenut hitaasti. Tätä tiedonvaihtoa selkeyttämään ja nopeuttamaan on kehitetty yhteinen järjestelmä – Datahub. Datahub tulee parantamaan niin sähkönkäyttäjän, sähkönmyyjän ja sähkönsiirrosta vastaavan osapuolen toimintaa, kun erilaiset sähkönkäyttöön liittyvät tiedot ja tapahtumat sijaitsevat yhdessä paikassa ja ovat kaikkien tietoon oikeutettujen osapuolten saatavilla tasapuolisesti ja ajantasaisesti. (Lähde: Fingridin verkkosivut 25.11.2021)

Datahubiin siirtymiseen liittyen sähkönkäyttöpaikkojen numerointi muuttuu Datahub-järjestelmän käyttöönoton yhteydessä helmikuussa. Käyttöpaikkanumero on numerotunnus käyttöpaikkaosoitteeseesi: se kertoo, missä sähköä käytetään. Se on osoitekohtainen kaikilla Suomen jakeluverkkoalueilla. Oman käyttöpaikan numerosi näet sähkölaskusta tai verkkopalvelusopimuksesta.

Muutos tulee voimaan automaattisesti ja sen myötä käyttöpaikka­numerot pitenevät 18 merkkisiksi numerosarjoiksi, joiden alkuosa on aina Vantaan Energia Sähköverkkojen tunniste 643007526.

Saatat tarvita käyttöpaikkanumeroa esimerkiksi, jos kilpailutat sähkösopimuksesi, koska energia-alalla myyjänvaihdot ja muutot tehdään käyttöpaikkanumeroihin perustuen.

Datahubin käyttöönotosta ei tule asiakkaillemme lisäkustannuksia. Datahubiin siirtyminen ja järjestelmän käyttö ovat osa peruspalveluitamme, ne sisältyvät sähkönsiirron perusmaksuun.  

Lue lisää Datahubista Fingridin verkkosivuilta