Siirry sisältöön

Sähkön riittävyys näyttää tänä talvena hyvältä – Fiksu varautuu silti etukäteen sähkökatkoihin

etusivu2 1

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan tämän talven sähkön riittävyys näyttää hyvältä, eikä tarvetta viime talven kaltaiseen sähköpulatilanteeseen varautumiseen ole. Tämä johtuu kotimaisen sähköntuotannon kasvusta sekä sähkön tuonnin normalisoitumisesta. Kotimaasta saatavilla olevan kapasiteetin osalta merkittävimpinä muutoksina viime talveen nähden on Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen ja uuden tuulivoimakapasiteetin valmistuminen. Mahdollisiin sähkökatkoihin varautuminen ei silti ikinä ole pahitteeksi ja jokaisesta kotitaloudesta olisi hyvä löytyä kotivara.

Löytyykö sinulta kotivara?

Jokaisen kotitalouden on hyvä varautua sähkökatkoihin. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä eli niin sanottu kotivara.

Kotivaraan kuuluu esimerkiksi : Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset), pullovettä, helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa, lemmikkien ruokaa, paristoilla toimiva radio ja paristoja, paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja, varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten, retkikeitin ja tulitikut, käteistä rahaa ja välttämättömät lääkkeet.

Katso lisää vinkkejä osoitteesta https://72tuntia.fi/

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima sivusto kotitalouksille, johon kannattaa tutustua hyvän sään aikana eli silloinkin kun varaa sähköpulasta tai sähkökatkoista ei ole.

Kotivaran hankkimisen lisäksi suosittelemme myös tallentamaan puhelimeen vikapalvelunumeromme 0800 0020. Jos sähkönjakeluhäiriö on laaja, numero voi ruuhkautua. Silloin kuulet häiriöstä ajankohtaisen tiedotteemme.

Hyvä muistaa sähkökatkon aikana

  • Kaatuneiden puiden tai rikkoontuneiden sähköverkon laitteiden lähelle ei pidä mennä, eikä korjauksia raivaustöihin saa itse ryhtyä. Esimerkiksi ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön – ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.
  • Ilmoita huomaamistasi sähköverkkoon kohdistuneista tuhoista, esimerkiksi ilmajohtojen päälle kaatuneista puista tai rikkinäisestä laitteista vikailmoitusnumeroomme 0800 0020, niin lähetämme ammattilaisen korjaamaan tilanteen.
  • Sähkökatkoja korjattaessa sähköt voivat katketa ja palautua monta kertaa.
  • Jos sähköt palauduttuaan käyttäytyvät oudosti, valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, voi syynä olla nollavika. Nollaviasta voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähköt pääkytkimestä varoen koskettamista pääkeskuksen metalliosiin ja soita vikapalveluumme 0800 0020

Me varaudumme sähkökatkoihin

Varautuminen ja valmiussuunnittelu ovat jakeluverkkoyhtiöiden arkipäivää sähkönjakelun häiriöiden varalle.

Varautumisemme pohjana toimii vuosittain päivitettävä lakisääteinen varautumissuunnitelma, joka määrittelee varautumis- ja toimintaperiaatteemme sekä sääilmiöiden aiheuttamiin häiriöihin, että muihin poikkeaviin tilanteisiin. Myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa on määritelty vaatimuksia sähköverkkojen varautumissuunnittelulle ja koko energia-ala tekee tiivistä yhteistyötä varautumisasioissa.

Hyödyllisiä linkkejä

Vantaan sähkökatkot näet sähkökatkokartalta
Näin tunnistat nollavian
Opas pitkäkestoiseen sähkökatkoon varautumista