Siirry sisältöön

Sähkönkulutus jatkaa vähenemistään Vantaan alueella

Vantaan Energia 1695 1

Vantaalaiset ovat onnistuneet esimerkillisesti valtakunnallisissa sähkön säästötalkoissa. Sähkönkäyttö väheni syksystä alkaen ja nyt sama suunta on jatkunut. Joulukuussa 2022 sähkön kokonaiskulutus väheni Vantaalla 7 prosenttia ja esimerkiksi helmikuun 2023 lukema oli 5 prosenttia vähemmän verrattuna vuoden takaiseen sähkönkulutukseen.

Viime syksynä kerroimme kaupunkilaisille mahdollisesta sähköpulasta ja sen mukanaan tuomista kiertävistä sähkökatkoista, jotka on mahdollista estää säästämällä sähkönkulutuksesta, erityisesti huippukulutusaikoina, kuten arkiaamuisin ja -iltapäivisin. Sähköä on riittänyt tänä talvena Suomessa hyvin, johtuen suotuisasta sähkösäästä ja sähkön säästämisestä. Toki myös sähköverkko on toiminut luotettavasti ja sähkökatkoilta on säästytty.

Vantaalaisten sähkön kokonaiskulutus oli joulukuussa 7 prosenttia pienempää kuin vuonna 2021. Tammikuussa 4 prosenttia ja helmikuussa 5 prosenttia pienempää kuin edellisenä vuonna. Sähkönkulutuksen väheneminen Vantaan verkkoalueella vaihtelee käyttäjäryhmittäin.

– Esimerkiksi sähkölämmittäjät eli omakotitaloasukkaat ovat säästäneet sähköä merkittävästi. Sähkölämmittäjien sähkönkulutus oli joulukuussa jopa 17 prosenttia pienempää kuin vuonna 2021 ja tammi- ja helmikuussakin 12 prosenttia pienempää kuin edellisenä vuonna, kertoo Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n kehitysinsinööri Teemu Tervonen.

Vastaavasti vantaalaiset kerrostaloasukkaat ovat säästäneet keskimäärin 6 prosenttia joulukuun ja alkuvuoden aikana verrattuna vuoden takaiseen.

– On hienoa, että vantaalaiset ovat osallistuneet näin reippaasti sähkön säästötalkoisiin. Vantaalaisten reipas osallistuminen näkyy myös aurinkopaneelien määrän kasvuna. Alkuvuonna aurinkotuotantokohteita on liitetty enemmän kuin koko vuonna 2021, kertoo Tervonen.

Lue lisää aurinkopaneelien hankinnasta