Siirry sisältöön

Sähkönkulutus kesähelteillä.

7025021 vass

Talvipakkasilla sähköä kuluu talon lämmitykseen, mutta kesähelteillä sähköä alkaa kulua kodin viilentämiseen. Kuinka paljon kulutukset eroavat?

Sähkönkulutuksen suuruus on monen eri tekijän summa. Lämpötila on yksi merkittävä tekijä, mutta kulutukseen vaikuttaa myös monet muut asiat. Esimerkiksi arkipäivinä sähköä kuluu enemmän kuin viikonloppuna. Myös kiinteistöjen lämmitysmuodot vaikuttavat sähkönkulutukseen. Vantaalla sähkölämmitys on kohtalaisen yleistä, joten Vantaan sähkönkulutuksessa talven pakkasilla sähköä kuluu huomattavasti enemmän kuin kesän helteillä. Joillain alueilla muita lämmitysmuotoja on enemmän, joten kesän sähkönkulutus on talven yläpuolella.

Sähkönkulutus on pienemmillään suhteutettuna lämpötilaan ulkoilman ollessa 16-18 °C. Sitä kylmemmillä ilmoilla aletaan tarvita lämmitystä ja lämpimimmillä ilmoilla jäähdytys tulee mukaan. Koko Vantaan mittakaavassa lämmityksen ja jäähdytyksen kulutusta voisi vertailla niin, että lämmitys kuluttaa 4 MW/°C ja jäähdytys 3 MW/°C.

Vantaalla sähkönkulutuksen huippu on 350 MW kylmän talvipäivän alkuillasta. Pienimmillään sähkönkulutus Vantaalla on puolestaan 120 MW kesäyöllä. Lukuun vaikuttaa monet eri asiat, kuten esimerkiksi vähäinen sähkölaitteiden käyttäminen yöaikaan sekä tavallisen kesäyön neutraali lämpötila, jolloin ei tarvitse paljoa lämmitystä tai jäähdytystä.

Koti viileämmäksi

Kesän helteet tunkeutuvat usein kodin sisälle, joka voi tehdä olosta epämiellyttävän tai jopa tukalan. Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa yksinkertaisilla keinoilla ilman jäähdytyslaitettakin. Näillä neuvoilla pidät kotisi energiatehokkaasti viileämpänä:

  • Pyri estämään päivän paahteen ja kuuman ilman pääseminen sisälle. Sulje ikkunat sekä ovet ja laske kaihtimet tai vedä verhot ikkunoiden eteen.
  • Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on säädetty alhaiselle lämpötilalle tai suljettu kokonaan. Saman voi tehdä myös esimerkiksi lattialämmitykselle. Koita välttää myös muiden lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä, kuten uuni ja sisäsauna.
  • Tuuleta järkevästi. Tarvittaessa avaa ikkuna varjon puolelta, mutta pyri tuulettamaan vain öisin. Yöllä ulkoilma on viileämpää, joten hyödynnä sitä tuuletuksessa.