Siirry sisältöön

Sähkönkulutus on vähentynyt Vantaalla syksyn aikana

Vantaan Energia 1695 1

Vantaalaiset ovat onnistuneet kantamaan kortensa kekoon valtakunnallisissa sähkön säästötalkoissa, sillä sähkön kokonaiskulutus on vähentynyt viime kuukausien aikana verrattuna viime vuoteen. Sähkön säästäminen on juuri nyt tärkeää, jotta sähköpulalta ja sen mukanaan tuomilta kiertäviltä sähkökatkoilta voitaisiin välttyä.

Vantaalaisten sähkön kokonaiskulutus oli syyskuussa 2 prosenttia pienempää kuin vuonna 2021. Lokakuussa 4 prosenttia ja marraskuussa jo 5 prosenttia pienempää kuin edellisenä vuonna. Sähkönkulutuksen väheneminen Vantaan verkkoalueella vaihtelee käyttäjäryhmittäin.

– Esimerkiksi sähkölämmittäjät eli omakotitaloasukkaat ovat säästäneet sähköä merkittävästi. Sähkölämmittäjien sähkönkulutus oli syyskuussa jopa 17 prosenttia pienempää kuin vuonna 2021 ja loka- ja marraskuussakin 13 prosenttia pienempää kuin edellisenä vuonna, kertoo Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Risto Lappi.

Vastaavasti vantaalaiset kerrostaloasukkaat ovat säästäneet keskimäärin 6 prosenttia syksyn aikana verrattuna vuoden takaiseen.

Fingridin alustavien mittausten mukaan koko Suomen tasolla marraskuun sähkönkulutus oli 9 prosenttia alhaisempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Silti riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, sillä Teollisuuden Voiman mukaan Olkiluoto 3:n käyttöönotto tapahtuu aikaisintaan helmikuun 2023 alussa.

Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan Suomen rajojen ulkopuolelta. Tälläisessä tilanteessa jakeluverkkoyhtiöt voivat joutua toteuttamaan kiertäviä sähkökatkoja alueellaan.

Sähköpulan riski on korkein kovimpina kulutuspiikkeinä tyypillisesti arkiaamuisin klo 7–9 ja alkuiltaisin klo 16–18. Huippukulutustilanteen aikana noin 10 prosentin vähennys sähkön käytössä vastaisi lähes Olkiluoto 3 -yksikön tuotantotehoa.

– Energiansäästö ei ole vaikeaa. Se tarkoittaa hyvinkin arkisia asioita ja käyttötottumusten muokkaamista. Näppituntuma on, että lähes jokaisessa kotitaloudessa sähkönkulutusta voi helposti vähentää 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Myös monilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet vähentää kulutusta sekä siirtää kulutusta muille tunneille huippukulutustunneilta. Vältä tarpeetonta kulutusta erityisesti arkiaamuisin klo 7–9 ja alkuillasta klo 16–18 välisinä aikoina. Nämä ovat niitä vuorokauden hetkiä, jolloin sähkönkulutus on tyypillisesti suurimmillaan ja pienentämällä kulutusta näinä aikoina voimme parhaiten varmistaa sähkön riittävyyden, summaa Lappi.

Lisätiedot
Risto Lappi, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Sähköverkot Oy
risto.lappi@vantaanenergia.fi
p. 050 590 0826

Lue lisää sähköpulasta