Siirry sisältöön

Sähköpulatilanteen varautumisohjeita

Vaikka kotitalouksiin ja kuluttajiin kohdistuvat kiertävät sähkökatkot ovatkin vihoviimeinen keino sähkön riittävyyden säännöstelyssä, voi niihin hieman varautua. On kuitenkin huomattavaa, että toteutuessaan sähkökatkokset olisivat kerrallaan korkeintaan kahden tunnin mittaisia. Lähtökohtaisesti katkon yli pärjää ilman suurta ennakkovarautumista ja lähtökohtaisesti katkot eivät suuresti vaikuta arkeen.

Varautumisen perusohjeita

  • 72 tunnin kotivara tarkoittaa sitä, että kotona on aina tarvittavat välttämättömyystarpeet 72 tunnin ajaksi: riittävästi ruokaa – ihmisten lisäksi myös lemmikeille sekä vettä ja lääkkeitä, jos on lääkitystä vaativia sairauksia. Kotivara-ajatus pätee myös sähkökatkotilanteessa: sähkökatkon aikana kotoa pääsee toki poistumaan, mutta voihan olla, että lähikaupassa tai apteekissa ei ole sähköjä. Siksi on hyvä, että pieni puskurivara kaikkein tärkeimpiä hyödykkeitä löytyy kotoa. Huomaathan, että sähkökatkon aikana esimerkiksi ruoan valmistus sähköliedellä ei onnistu, joten kannattaa varata helppoa ruokaa, jota pystyy syömään ilman sähköä vaativia valmistustoimenpiteitä. Toki jälleen kerran on hyvä muistaa, että mahdollinen sähkökatko olisi kerrallaan vain muutaman tunnin mittainen, joten lähtökohtaisesti sen yli selviää pienellä välipalalla, vaikkapa välipalakeksillä.
  • Huolehdi, että kännykän akussa on aina jonkin verran virtaa jäljellä. Lisäksi jos kotoa löytyy ladattavia vara-akkuja kännykän tai muun pienelektroniikan lataamiseen, kannattaa vara-akkujen lataustila pitää täytenä.
  • Jokaisessa taloudessa on syytä pitää pattereilla toimiva radio ja taskulamppu. Taskulamppu antaa valoa ja radion kautta voisi kuunnella tilannetietoja katkoksista uutisista.
  • Perinteiset kynttilät ja tulitikut ovat paitsi tunnelmallisia, myös hyödyllisiä sähkökatkotilanteessa pienen valon saamiseksi.