Siirry sisältöön

Suojaudu ukkosilta

MG 0917

Keskimääräinen salamatiheys Suomessa on noin yksi isku neliökilometrille vuodessa. Keskikorkuiseen pientaloon iskee aukeassa maastossa salama keskimäärin kerran 500 vuodessa. Salamaniskun kohteeksi joutuminen on siis erittäin harvinaista, mutta mahdollista. Suojautumisohjeiden noudattaminen on yksinkertaista, helppoa ja halpaa. Salamavahinkojen harvinaisuudesta huolimatta niitä kannattaa noudattaa aina.

Suojaa ihmiset ukkoselta

Salama on sähkövirtaa ja sen vaarat ihmiselle ovat samanlaisia kuin sähköiskussa: sydänpysähdys ja hengityspysähdys sekä näitä yleensä vähemmän vaaralliset palovammat.

–       Sisätiloissa vältä sähkölaitteiden ja vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä.

–       Ulkona auto antaa hyvän suojan – vältä polku- ja moottoripyöräilyä.

–       Vesillä rantaudu jos mahdollista, vältä myös vesirajaa. Purjevene vaatii ukkossuojauksen.

–       Taivasalla kyykisty ison puun lähettyville, ei puun alle eikä aivan aukealle. Älä käytä sateenvarjoa.

Suojaa sähkölaitteet ja rakennukset ukkoselta

Salama aiheuttaa vuosittain tuhansia sähkölaitevaurioita. Lisäksi suorat salamaniskut rakennuksiin aiheuttavat tulipaloja. Sekä sähkölaitteet että rakennukset voidaan suojata vahingoilta laitteilla, jotka ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan ilman, että ne aiheuttavat vahinkoa kulkureitillään.

Sähkölaitteiden suojaus onnistuu sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla. Rakennukset voidaan suojata rakennuksen yhteyteen rakennettavilla ukkossuojilla.  

Lainsäädäntö edellyttää ukkossuojauksen asentamista vain tietyissä poikkeuskohteissa, kuten suurissa palavien nesteiden varastosäiliöissä.

Ukkosmäärät vaihtelevat vuosittain. Ukkonen ja salamointi on Suomessa harvinaisempaa kuin esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa. Ukkosten määrä ja salamavirtojen voimakkuus kasvavat lähestyttäessä päiväntasaajaa.

Maissa, joissa salamointi on voimakkaampaa, ukkossuojaukseen on ollut pakko kiinnittää enemmän huomiota jo aikaisemmin. Suomessa sekä ukkossuojauksen että sähkölaitteiden ylijännitesuojauksen toteutus on pääasiassa kiinteistön haltijan harkittavissa.

Muista suojata myös aurinkopaneelit

Katolle asennettavat aurinkopaneelit lisäenergian tuottajina ovat yhä suositumpia. Kiinteistön sähköistysjärjestelmään kytketyt aurinkopaneelit eivät lisää salamavaurioiden riskiä, kunhan noudatetaan valmistajan ohjeita ja käytetään asennuksessa sähköalan ammattilaista. Asianmukaisella ylivirta- ja ylijännitesuojauksella saadaan turvattua myös aurinkosähköjärjestelmän osat sähköverkossa sattuvilta vikatilanteilta. Jos sähkökeskuksessa ei ole rakennuksen päämaadoituskiskoon liitettyjä ylijännitesuojia, ne kannattaa asennuttaa.