Siirry sisältöön

Vantaalla eniten pienaurinkovoimaa koko Suomessa

Energiaviraston julkaisemien tilastojen perusteella Vantaan Energia Sähköverkot on Suomen aurinkoisin sähköverkkoyhtiö. Vantaan alueella on eniten aurinkovoimakapasiteettia koko Suomessa suhteessa sähköliittymien määrään. Kesäpäivinä jopa 15 % Vantaan sähkönkulutuksesta tuotetaan paikallisesti aurinkovoimalla.

Vantaalla on ollut viimeiset pari vuotta aurinkopaneelibuumi, sillä aurinkopaneelien määrä on kolminkertaistunut alueella vuodesta 2021. Sekä laitteiden tehot, että niiden määrä ovat kasvaneet vauhdilla.

Tällä hetkellä suurin osa Vantaan aurinkosähkön pientuotantokohteista on alle 20 kW laitteistoja kotitalouksien käyttöön. Tämän kokoluokan laitteistolla lataa hyvin esimerkiksi sähköautoa. Lisäksi Vantaalta löytyy merkittävästi myös isompia yli 100 kW laitteistoja, muun muassa kauppojen ja logistiikkakeskusten katoilla.

Vantaan alueen aurinkopaneelien kapasiteetti on yhteensä noin 35 MW, josta noin 1/5 pientuottajat myyvät Vantaan verkkoon myös muille sähköverkkoasiakkaille hyödynnettäväksi.

Eniten aurinkosähkön pientuottajia löytyy Keimolan ja Nikinmäen omakotitaloalueilta, joissa on kappalemäärällisesti eniten aurinkopaneeleja käytössä.

– Vantaan Energia Sähköverkot pitää nopeasti kehittyvän Vantaan vauhdissa. Teemme jatkuvasti investointeja kasvavan kaupungin tarpeisiin puhtaan siirtymän mahdollistamiseksi. Ennakoimme asiakastarpeita ja panostamme digitaalisuuteen sekä älykkään sähköverkon kehittämiseen, tarjoten näin asiakkaillemme mahdollisuuden osallistua aktiivisesti puhtaan ja energiatehokkaan energiajärjestelmän kehittämiseen esimerkiksi pientuotannon lisäämisen ja sähköautoilun keinoin, kertoo Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n omaisuudenhallinnan kehityspäällikkö Teemu Tervonen.

Oletko sinä miettinyt aurinkopaneelien hankkimista?

Tutustu ihan ensiksi muistilistaamme aiheesta:

  1. Selvitä oma sähkönkulutuksen tasosi. Oman sähkönkulutuksesi saat helpoiten selville online-palvelustamme.
  2. Ole yhteydessä omaan kuntaasi ja selvitä, tarvitseeko aurinkovoimalan asentaminen kotikunnassasi toimenpideluvan.
  3. Valitse paneeleille optimaalinen sijoituspaikka. Varjoton katto- ja seinäpinta-ala sekä paneelien suuntaaminen etelään tai länteen luovat tuottavimmat puitteet.
  4. Etsi lisätietoa järjestelmiä myyviltä yrityksiltä. Motivan kautta pääset järjestelmien hankinnassa eteenpäin.
  5. Opettele paneelien käyttö ja huolehdi, että ylijäämäsähkösopimus on tehty. Sopimus tehdään oman sähköyhtiösi kanssa – myyjäyhtiö huolehtii siirtosopimuksesta.
  6. Muista ilmoittaa verkkoyhtiöllesi pientuotantolaitteistostasi.

Lisätietoja pientuotannon aloittamisesta Vantaalla löydät täältä

tai voit olla yhteydessä Liittymäpalveluihimme

Puh. 09 8290 237
Sähköposti liittymapalvelut@vantaanenergia.fi

Onko energiayhteisö jo tuttu termi?

Energiayhteisö on uusi jakamistalouden muoto, jossa yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä keskenään. Energiayhteisönä voi toimia esimerkiksi taloyhtiö, jonka jäseniä ovat kiinteistö sekä asukkaiden huoneistot hankkimalla taloyhtiökohtaiset aurinkopaneelit.

Lue lisää aiheesta