Siirry sisältöön

Syysmyrskyjä horisontissa – katso vinkit varautumiseen!

Kiira 1

Aurinkoisen kesän jälkeen syksy on selvästi saapunut. Sää on jo muuttunut sateisemmaksi, ja sääennusteen mukaan ensimmäiset syysmyrskyt tuulenpuuskineen saattavat olla jo pian tulossa.

Loppukesä ja syksy ovat Suomessa sitä aikaa vuodesta, jolloin myrskyjä tyypillisimmin esiintyy. Syysmyrkyt voivat saada aikaan merkittäviä vahinkoja metsissä sekä talojen pihoilla mutta ne jättävät usein myös kotitalouksia ilman sähköä. Sähkökatko vaikuttaa arkeemme eri lailla muun muassa tilanteesta ja vuodenajasta riippuen. Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä, kun taas kodit pysyvät lämpiminä ilman sähköä keskimäärin vuorokauden.

Meiltä kysytään usein vinkkejä sähkökatkon aikana toimimiseen, sekä sähkökatkoihin varautumiseen. Kokosimme alle muutamia vinkkejä varautumisen pohjaksi.

Ennen myrskyä 

  • Tutustu verkkosivuihimme ja erityisesti sähkökatkot-osion hyödyllisiin vinkkeihin ja palveluihin.
  • Varmista, että olet liitettynä häiriötiedotuspalveluumme, näin saat tiedot kotisi sähkökatkoista esimerkiksi kännykkääsi.
  • Selvitä miten sähkölaitteesi toimivat mahdollisen sähkökatkon aikana ja katkon jälkeen.
  • Tallenna puhelimeesi vikailmoitusnumeromme 0800 0025. Vastaanotamme vikailmoituksia vuorokauden ympäri ja soittaminen on maksutonta.
  • Hanki käyttöösi taskulamppu ja patteriradio sekä varaparistoja. Sijoita tavarat siten, että voit löytää ne myös helposti pimeässä.
  • Pidä varastossa polttopuita, jos kotonasi on vaihtoehtoinen lämmönlähde esimerkiksi takka.
  • Muista ladata puhelintasi säännöllisesti, sillä sähkökatkon aikana lataaminen ilman varavirtalähdettä on mahdotonta.

Myrskyn pauhatessa

  • Näet ajantasaiset tiedot Vantaan sähkökatkoista sähkökatkokartaltamme. Jos sähkökatko näkyy kartalla, on se jo tiedossamme, eikä vikailmoitusta tarvitse tehdä. Häiriökartta näyttää myös arvion korjausajasta aina, kun se on mahdollista.
  • Seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa saat tietää ensimmäisten joukossa aina, kun jotain mielenkiintoista tai merkittävää tapahtuu.
  • Varo kaatuneita puita tai osittain kaatuneita puita. Huomioi, että myrskytuhojen korjaaminen on aina ammattilaisten hommaa.

Myrskyn jälkeen

  • Älä mene lähelle kaatuneita sähköpylväitä tai johtimia. Muista myös, ettei Itsenäisesti saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkonvaurioita. Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön – ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.
  • Jos myrskyn huomaat jälkeen lähiympäristössäsi esimerkiksi ilmajohtojen päälle kaatuneen puun tai rikkinäisen sähköpylvään, niin ilmoita siitä meille soittamalla vikailmoitusnumeroomme 0800 0025.

Mekin olemme varautuneet sähkökatkoihin

Keskeinen osa sähköverkkoyhtiön toimintaa on varautua myrskyihin, lumikuormiin ja ukkosiin. Tarkkojen sääennusteiden ansiosta myrskyt eivät tule meille yllätyksenä vaan kattavat varautumistoimenpiteet on pystytty tekemään jo hyvissä ajoin ennen myrskyn alkua. Toki tiettyjä sääilmiöitä, kuten lumikuormia ja ukkosia on haastavaa ennustaa, ja siksi meillä ja valituilla yhteistyökumppaneillamme on myös jatkuva valmius erilaisiin sähköverkon viankorjauksiin ja sähköjen palauttamiseen.

Iloista syksyä kaikille!

Hyödyllisiä linkkejä

Vantaan sähkökatkokartta

Valtakunnallinen sähkökatkokartta

Puolustusministeriön Pahasti Poikki –kansalaisopas

Vantaan Energia Sähköverkot Oy huolehtii Vantaan alueen sähköverkkojen rakentamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta. Kuulumme Vantaan Energia -konserniin ja olemme täysin emoyhtiö Vantaan Energia Oy:n omistama. Vantaan Energian omistavat Vantaan ja Helsingin kaupungit eli käytännössä kaupunkilaiset, näin ollen konsernin tekemät voitot ohjautuvat kaupunkilaisten hyväksi.