Siirry sisältöön

Talonrakentajan sähköniksit

ves3

Taloprojekti on aikamoinen savotta – on huolehdittava tekijöistä, materiaaleista ja aikatauluista. Myös sähköasioihin liittyy muutamia tärkeitä huomioon otettavia seikkoja. Tiedätkö esimerkiksi, kuinka paljon etukäteen sähköliittymä kannattaa tilata, tai että voiko sähkönsaannille olla esteitä tontillasi?

Muista lausunto rakennuslupaan

Uutta taloa rakennuttavalle sähköasiat tulevat ajankohtaisiksi jo rakennuslupaa hakiessa. Rakennusluvan tekemiseen nimittäin tarvitaan lausunto siitä, onko tontille mahdollista saada sähköliittymää. Tyypillisesti esteitä ei ole, mutta esimerkiksi tilanteet, joissa tontille rakennetaan toinen talo, saattavat muodostaa poikkeuksen.

Rakennuslupaan liittyvän lausuntopyynnön käsittelee sähkön osalta aina Vantaan Energia Sähköverkkojen suunnittelija. Pyyntö kannattaa tehdä ajoissa, sillä sen käsittelyyn kuluu aikaa muutama viikko.

Asiantunteva urakoitsija säästää päänvaivaa

Rakennusvaiheessa on tärkeää selvittää, kuka liittymän rakentamisen tekee, sillä asianmukainen liittymiskaapelisuojaus on sähkönsaannin edellytys. Tyypillisesti liittymiskaapeli asennetaan kovaan suojaputkeen, joka asennetaan maan alle 70 sentin syvyyteen – työ vaatii siis jonkin verran vaivannäköä ja osaamista.

Urakoitsijan asiantuntemus kannattaa varmistaa, sillä liittymiskaapelisuojaus on merkittävä sähköturvallisuustekijä. Erityisen tarkkana kannattaa tietysti olla silloin, jos suojaamisen päättää hoitaa itse. Voit myös aina soittaa meille – neuvomme mieluusti kaapelien suojaamisessa.

Rakennusvaiheessa on liittymiskaapelisuojauksen lisäksi hoidettava myös sähköpääkeskus. Usein sähköurakoitsija hankkii sähköpääkeskuksen, jolloin urakoitsijan pitää lähettää meille sähköpääkeskusta koskeva yleistietolomake. Ilman tätä lomaketta ulkopuolisen sähköurakoitsijan rakentamaan kohteeseen ei voida kytkeä jännitettä.

Toimita tiedot hyvissä ajoin

Itse sähköliittymän suhteen olennaisin tieto on tulevan kiinteistön pääsulakekoko. Pääsulakekoko määrittää esimerkiksi liittämiskohdan. Pääsulakekoon saa projektin sähkösuunnittelijalta. Sähkösuunnitelma tehdään pääsääntöisesti jokaisen projektin yhteydessä, oli sitten kyseessä pientalo tai vaikkapa rivitalo.

Tärkeintä on tilata sähköliittymä hyvissä ajoin. Hyvänä nyrkkisääntönä voi sanoa, että tilaus kannattaa tehdä vähintään kaksi kuukautta ennen töiden alkamista. Kun itse rakennusprojekti alkaa ja kaivuri tulee pihalle, sähköntarve tulee hyvin nopeasti vastaan. Sähköttömäksi jääminen voi tietysti tarkoittaa projektin viivästymistä. Sähköliittymää ei voi kytkeä pikatyönä, joten oikotietä onneen ei ole.

Aikasiirrolla säästöjä yöaikaan

Sähkönsiirtoa pohtiessa on hyvä selvittää tarpeensa tarkkaan. Yleisimmät siirtotuotteet ovat yleissiirto ja aikasiirto. Yleissiirtoon verrattuna aikasiirron sähkö on halvempaa yöaikaan, mutta perusmaksu on korkeampi. Rakennusvaiheessa sähköurakoitsija voi kytkeä esimerkiksi lämminvesivaraajan toimimaan vain yöaikaan, jolloin aikasiirron kustannussäästöt alkavat näkyä.

Rakentajan kenties tärkein tärppi on siis olla ajoissa liikkeellä sähköliittymän tilaamisen suhteen. Olemme panostaneet asiakkaan asioinnin helpottamiseen. Sähköinen tilausjärjestelmämme tekee sähköliittymän tilaamisesta todella helppoa – muun muassa liittymissopimuksen allekirjoitus onnistuu näppärästi verkkopankkitunnuksilla. Meille voi myös soittaa numeroon 09 8290 237, mikäli tarvitset lisätietoa – palvelemme arkisin klo 8.30–16.00.

Hyvää rakennusprojektia ja onnea uuteen kotiin, kun sinne asti päästään!

Hyödyllisiä linkkejä:

Ohjeita sähköliittymän hankintaan>>

Tilaa sähköliittymä>>

Päivä- ja yösähkö>>