Siirry sisältöön

Tutustu omaan kuluttamiseesi: Näin seuraat sähkökulutustasi kotona.

Energiaa voi säästää ja samalla pienentää sähkölaskuaan yksinkertaisilla toimenpiteillä, kuten huonelämmön laskemisella sekä kodinkoneiden järkevällä käytöllä. Kaikki lähtee kuitenkin oman sähkönkulutuksen seurannasta. Selvitä, mikä kuluttaa sähköä eniten kodissasi ja ota energiansäästövinkit käyttöön. Säännöllinen kulutusseuranta auttaa pitämään veden-, sähkön- ja lämmönkulutuksesi kurissa ja voit tehdä vaikuttavia säästötoimia. (Motiva, 26.6.2023)

Selvitä sähkönkulutuksesi

Me Sähköverkoilla näemme vain asiakkaittemme kokonaissähkönkulutuksen. Valitettavasti emme siis pysty selvittämään, mikä asiakkaan sähkölaite voisi kuluttaa paljon sähköä. Energian säästämiseksi suosittelemme kuitenkin selvittämään ja tutkimaan omaa sähkönkulutusta Online-palvelustamme. Palvelusta pystyt seuraamaan kotisi sähkönkulutusta ja sieltä löytyvät myös sähkösopimustietosi sekä laskusi.

Ensimmäiseksi kannattaa verrata sähkönkulutusta aikaisempiin vuosiin. Näin pystyt tarkkailemaan, onko kulutukseen tullut merkittäviä muutoksia vai voisiko sähkölaskujen hinnan nousu johtua esimerkiksi muuttuneesta sähkömyyntisopimuksen hinnoittelusta.

Mikäli kulutukseen on tullut muutoksia, voit seurata, mihin aikaan kulutuspiikit ilmenevät. Vaihtoehtoisesti sähkölaitteet voidaan irrottaa sähköverkosta, ja kytkeä takaisin yksitellen, jolloin on mahdollista koittaa paikantaa, mistä laitteista suuri kulutus mahdollisesti johtuu.

Tiesitkö, että energiankulutusmittareita saa myös hankittua kaupoista sekä lainattua kirjastoista. Energiankulutusmittarin avulla voit mitata pistorasiaan kytkettyjen kodinkoneiden kuten kodinelektroniikan, jääkaapin, pakastimen, pesukoneen sekä kuivausrummun sähkökäytön. Energiankulutuksen seuraaminen on hyödyllistä myös silloin, kun pohdinnassa on vanhan sähkölaitteen korvaaminen uudella energiatehokkaammalla vaihtoehdolla.

Lue lisää energiankulutusmittarin lainaamisesta: Lainaa energiankulutusmittari kirjastosta | Helmet

Hyödyllisiä linkkejä:

Motiva tarjoaa maksutonta opastusta kuluttajille. Lisätietoja energianeuvonnasta löydät Motivan sivuilta: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/kuluttajien_energianeuvonta

Asennamme kaikille asiakkaillemme entistä älykkäämmät sähkömittarit seuraavan 8 vuoden kuluessa. Uusien mittareiden avulla sähkönkulutusta voi seurata viidentoista minuutin mittausjaksolla. Sähkömittarit tuovat 15 minuutin mittausjaksolla reaaliaikaisempaa tietoa kotien ja kiinteistöjen sähkönkulutuksesta ja parantavat näin esimerkiksi energiankäytön suunnittelua ja kiinteistön energiatehokkuustoimia. Lue lisää: Tietoa mittausuudistuksesta | Vantaan Energia Sähköverkot (vantaanenergiasahkoverkot.fi)