Siirry sisältöön

Ulkona jyrisee ja salamoi – Miten ukonilma vaikuttaa sähköverkkoon?

storm 2187000 1280 e1531224937398

Vantaan sähköverkosta yli 90 prosenttia on kaapeloitu, mikä tarkoittaa, että sähkö kulkee maan alla, mihin ei ukkonen ylety. Jos ukonilma kuitenkin nousee Vantaan päälle, vaarassa ovat ensi sijaisesti ilmajohdot ja pylväsmuuntajat. Perinteiset ilmajohdot ovat maan alla kulkevia verkkoja herkempiä esimerkiksi salaman sähköpurkaukselle ja sen aiheuttamille sähköhäiriöille. Ukkoselle altista ilmajohtoverkkoa on Vantaalla vielä vähän muun muassa Itä-Vantaalla Sotungissa ja Länsi-Vantaalla Keimolan, Riipilän ja Seutulan suunnalla.

Mitä sitten tapahtuu, jos salama iskee sähköverkkoon?

Kun salama iskee sähköjohtoon, syntyy ylijännitteen aiheuttama valokaari. Sähköverkon automatiikka tunnistaa valokaaren ja katkaisee automaattisesti virran hetkellisesti. Asiakkaat huomaavat pienen sähkökatkon. Ilmassa kulkevat voimajohdot voivat olla paikoittain useiden kilometrien mittaisia, joten ukonilman ei tarvitse edes olla aivan oman kodin kohdalla, niin pieniä sähkökatkoja voi esiintyä.

Teoriassa on myös mahdollista, että salamanisku hajottaa sähköverkkoa, mutta tällaiset tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia.

Myrskytuhojen korjaaminen on aina ammatilaisten hommaa

Me varaudumme ukkosmyrskyihin ja seuraamme sääennusteen kehittymistä vuorokauden ympäri.

Mikäli myrskyn aikaan tai sen jälkeen huomaa lähiympäristössä esim. ilmajohtojen päälle kaatuneen puun, niin siitä kannattaa tehdä ilmoitus vikailmoitusnumeroon 0800 0025. Päivystämme 24/7. Itsenäisesti ei saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkonvaurioita. Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.

Tietoa sähkökatkoista

Vantaalaiset voivat helposti tarkistaa ajankohtaiset sähkökatkot verkkosivuiltamme löytyvästä häiriökartasta. Mökin tai kesäasunnon sähkökatkotilanteen voi taas kätevästi tarkistaa valtakunnallisesta häiriökartasta www.sahkokatkokartta.fi.
Voit seurata meitä myös somessa, jossa julkaisemme sähkökatkoihin liittyviä tiedotteita.

Twitter: https://twitter.com/sahkoverkko
Facebook: https://www.facebook.com/vantaanenergiasahkoverkot/

Näin varaudut sähkökatkoon

Teemme parhaamme, että saat sähköt kotiisi ilman häiriöitä. Joskus sähkökatko kuitenkin saattaa yllättää.

  • Selvitä miten sähkölaitteesi toimivat sähkökatkon aikana ja sen jälkeen
  • Pidä puhelimen lähellä vikailmoitusnumero 0800 0025 tai talenna se laitteen muistiin
  • Varaa käyttöösi taskulamppu ja patteriradio sekä varaparistoja
  • Lataa kännykkääsi säännöllisesti

Toivotamme hyvää ja turvallista kesää kaikille asiakkaillemme!