Siirry sisältöön

Valmistaudu syysmyrskyihin hyvän sään aikana, lue vinkit ja ohjeet sähkökatkoihin varautumiseen

Suomessa syksy tuo tullessaan kauniiden lehtien putoamisen ja raikkaan ilman lisäksi myös myrskyt, jotka voivat aiheuttaa asiakkaillemme yllättäviä sähkökatkoja, niin haja-asutusalueilla kuin kaupunkimaisemmissakin ympäristöissä.

Yllättävät sähkökatkot voi vaikuttaa ihmisten päivittäiseen elämään merkittävästi, erityisesti talvella tai kesähelteillä, jolloin ilmastointi tai lämmitys on välttämätöntä. Minuutit voivat tuntua pitkiltä pimeässä, jumissa olevassa hississä mutta kotitaloudet pysyvät usein kuitenkin lämpiminä sähkökatkoista huolimatta.

Olemme keränneet alle muutamia vinkkejä sähkökatkoihin valmistautumiseen ja niiden aikana toimimiseen:

Ennen myrskyä

 • Tutustu verkkosivuihimme, erityisesti sähkökatkot-osioon, josta löydät hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä.
 • Varmista, että olet liittynyt häiriötiedotuspalveluumme, jotta saat tiedot kotisi sähkökatkoista suoraan puhelimeesi.
 • Selvitä etukäteen, miten sähkölaitteesi toimivat mahdollisen sähkökatkon aikana ja sen jälkeen.
 • Tallenna vikailmoitusnumeromme 0800 0020 puhelimeesi. Vastaanotamme vikailmoituksia ympäri vuorokauden, ja soittaminen numeroon on maksutonta.
 • Varmista, että sinulla on käytettävissäsi taskulamppu, patteriradio ja varaparistoja, jotka on sijoitettu helposti pimeässäkin löydettävään paikkaan.
 • Pidä varastossa polttopuita, jos kotisi on varustettu vaihtoehtoisella lämmönlähteellä, kuten takalla.
 • Muista ladata puhelimesi säännöllisesti, sillä sähkökatkon aikana lataaminen ilman varavirtalähdettä voi olla mahdotonta.

Myrskyn aikana

 • Seuraa ajantasaisia tietoja sähkökatkoista sähkökatkokartaltamme. Jos sähkökatko näkyy kartalla, se on jo tiedossamme eikä sinun tarvitse tehdä meille vikailmoitusta. Kartta näyttää myös arvion korjausajasta aina, kun se on mahdollista.
 • Seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa saat tietää ensimmäisten joukossa aina, kun jotain mielenkiintoista tai merkittävää tapahtuu.
 • Varo kaatuneita puita tai osittain kaatuneita puita. Huomioi, että myrskytuhojen korjaaminen on aina ammattilaisten työtä.

Myrskyn jälkeen

 • Älä mene lähelle kaatuneita sähköpylväitä tai johtimia. Muista myös, ettei itsenäisesti saa lähteä korjaamaan minkäänlaisia sähköverkkovaurioita. Ilmajohtojen päälle kaatuneessa puussa voi olla hengenvaarallinen jännite ja korjaustoimet on jätettävä sähkön – ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille.
 • Jos myrskyn jälkeen huomaat lähiympäristössäsi esimerkiksi ilmajohtojen päälle kaatuneen puun tai rikkinäisen sähköpylvään, niin ilmoita siitä meille soittamalla vikailmoitusnumeroomme 0800 0020.

Me Vantaan Energia Sähköverkot Oy:ssä olemme valmistautuneet näihin tilanteisiin tarkkojen sääennusteiden ja kattavien varautumistoimenpiteiden avulla. Olemme valmiina tekemään tarvittavat korjaukset ja palauttamaan sähköt aina niin pian kuin mahdollista. Toki tiettyjä sääilmiöitä, kuten lumikuormia ja ukkosia on haastavaa ennustaa, ja siksi meillä ja valituilla yhteistyökumppaneillamme on myös jatkuva valmius erilaisiin sähköverkon viankorjauksiin ja sähköjen palauttamiseen.

Toivotamme kaikille iloista ja turvallista syksyä!

Hyödyllisiä linkkejä

Vantaan sähkökatkokartta
Valtakunnallinen sähkökatkokartta
Puolustusministeriön Pahasti Poikki –kansalaisopas

Vantaan Energia Sähköverkot Oy huolehtii Vantaan alueen sähköverkkojen rakentamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta. Kuulumme Vantaan Energia -konserniin, ja omistamme ja palvelemme käytännössä kaupunkilaisia. Kaikki tekemämme voitot palautuvat kaupunkilaisten hyväksi.