Siirry sisältöön

Varaudu sähkökatkoon – jo hyvän sään aikana

Kiira 11

Sähkön puute vaikuttaa eri tilanteissa ja vuodenaikoina eri lailla. Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä. Vankan kivitalon kylmeneminen sen sijaan saattaa kestää useamman päivän.

Meiltä kysytään usein vinkkejä sähkökatkon aikana toimimiseen, sekä sähkökatkoihin varautumiseen. Kokosimme alle muutaman vinkin ja pienen listan varautumisen pohjaksi.

Sähkökatkon aikana

Kodin valot ja sähkölaitteet on hyvä kytkeä pois päältä katkon alettua. Ne eivät kuitenkaan toimi sen aikana. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.

Talvella erityisesti lämmön säilyttäminen asunnoissa on tärkeää. Vältä ulko-oven turhaa avaamista ja pidä väliovet kiinni.  Jos lämmität puulla, niin käsittele tulta varoen.

Varautuminen sähkökatkoon

Joka kodista olisi hyvä löytyä sähkökatkon varalle ainakin seuraavat tavarat

  • Taskulamppu,
  • kynttilöitä ja tulitikkuja,
  • paristokäyttöinen radio,
  • paristoja sekä radiota että taskulamppua varten,
  • varasulakkeita,
  • polttopuita, jos kotona on vaihtoehtoinen lämmönlähde esim. takka.

Muista myös sijoittaa edellä mainitut tavarat kotona niin, että löydät ne helposti pimeässäkin.

Suosittelemme myös tallentamaan puhelimeen vikapalvelunumeromme 0800 0025. Jos sähkönjakeluhäiriö on laaja, numero voi ruuhkautua. Silloin kuulet häiriöstä ajankohtaisen tiedotteemme.

Mekin olemme varautuneet sähkökatkoihin

Keskeinen osa sähköverkkoyhtiön toimintaa on varautua myrskyihin, lumikuormiin ja ukkosiin. Tarkkojen sääennusteiden ansiosta myrskyt eivät tule yllätyksenä vaan kattavat varautumistoimenpiteet on pystytty tekemään jo ennen myrskyn alkua. Tiettyjä sääilmiöitä kuten lumikuormat ja ukkoset on vaikeampi ennustaa ja siksi meillä ja kumppaneillamme on jatkuva valmius sähköverkon viankorjauksiin ja sähköjen palautukseen.

Varautumisemme pohjana toimii vuosittain päivitettävä lakisääteinen varautumissuunnitelma, joka määrittelee varautumis- ja toimintaperiaatteemme sekä sääilmiöiden aiheuttamiin häiriöihin, että muihin poikkeaviin tilanteisiin. Myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa on määritelty vaatimuksia sähköverkkojen varautumissuunnittelulle ja koko energia-ala tekee tiivistä yhteistyötä varautumisasioissa.

Hyödyllisiä linkkejä

Sähkökatkokartta, josta näet Vantaan ajantasaiset sähkökatkot

Puolustusministeriön Pahasti Poikki opas