Siirry sisältöön

Viimeisetkin sähköjohdot häviävät pian Luoteis-Vantaan maisemasta

Vantaan Energia Sähköverkot aloitti Luoteis-Vantaan maakaapelointihankkeen vuonna 2018. Kaapelointityöt aloitettiin Keimola-Tapola akselilta, josta on siirrytty järjestelmällisesti kohti pohjoista. Kokonaisuudessaan Luoteis-Vantaan maakaapeloinnit valmistuvat tämän hetken arvion mukaan vuonna 2025. Tänä aikana uutta maakaapelia tullaan rakentamaan noin 200 kilometriä.

Luoteis-Vantaan maakaapelointihanke etenee seitsemänä osakokonaisuutena, joista nyt on saatu jo viisi valmiiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tähän mennessä aiemmin ilmassa olevaa sähköjohtoa on siirretty maan alle jo 145 kilometriä. Lisäksi uusia jakokaappeja on asennettu 270 kappaletta ja uusia ympäristöystävällisempiä puistomuuntamoitakin 36 kappaletta.

– Tällä hetkellä hanke näkyy Riipilä-Rajakoski-Männikkö alueilla talven ajan, jossa puretaan vanhaa ilmajohtoa. Samalla käynnissä on vaiheen kuusi suunnittelutyöt. Kuudennen vaiheen työt aloitetaan tammikuun aikana Santakuopantiellä sekä Santakuopantie-Varpukalliontien välisellä pelto-osuudella, kertoo hankkeesta vastaava rakennuttajapäällikkö Jussi Välimäki.

Maan alla kulkevaan maakaapeliverkkoon eivät sääolosuhteet vaikuta. Esimerkiksi sähköt eivät katkeile syysmyrskyjen tai tykkylumen takia. Kaapeloinnin ansiosta myös sähkön laatu pysyy parempana, eikä esimerkiksi ukkonen näy valojen välkkymisenä. Kun koko Luoteis-Vantaan maakaapelointiurakka on saatu valmiiksi, yli 95 % Vantaan sähköverkosta kulkee maan alla. Ilmajohtoja löytyy vielä sen jälkeen pieniltä alueilta Itä-Vantaalla.

Investointeja kasvavan kaupungin tarpeisiin

Vantaan Energia Sähköverkot investoi Vantaan sähköverkon parantamiseen vuosittain 15 miljoonaa euroa. Luoteis-Vantaan maakaapelointi on laaja ja pitkä projekti, ja se kasvattaa vuotuista kokonaisinvestointimäärää vain noin kymmenellä prosentilla.

– Olemme saaneet hankkeesta asiakkailta pääsääntöisesti positiivista palautetta. Ihmiset ovat hyvillään, kun pääsevät eroon tonteillaan olevista vanhoista sähköpylväistä. Kaapeloinnin myötä myös sähkön laatu ja toimitusvarmuus paranevat, kun niihin eivät enää esimerkiksi lumi ja muut sääolosuhteet pääse vaikuttamaan. Tehtävämme on varmistaa, että sähköverkko toimii aina ja kaikissa olosuhteissa luotettavasti, vakuuttaa Välimäki.

Lisätiedot
Jussi Välimäki, rakennuttajapäällikkö, Vantaan Energia Sähköverkot Oy
jussi.valimaki@vantaanenergia.fi
p. 050 567 8489

Lue lisää Luoteis-Vantaan maakaapelointihankkeesta