Siirry sisältöön

Energiaa auringosta enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Aurinkopaneeleiden suosion kasvu on jatkunut pitkään, ja heinäkuuhun mennessä uusia pientuotantolaitteistoja onkin asennettu Vantaan alueelle jo 695 kappaletta tänä vuonna. Vuonna 2022 Vantaalla asennettiin kokonaisuudessaan 687 uutta laitteistoa. Pientuotannon suosio on siis ollut huimassa kasvussa ja hyvästä syystä!

Kun valitset kotiisi uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, hiilijalanjälkesi kutistumisen lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden alentaa asumiskustannuksia. Paneelit tarvitsevat asentamisen jälkeen vain vähän tai ei ollenkaan huoltoa, ja tuottavat energiaa tehokkaasti myös pilvisinä päivinä, sillä tuotto perustuu valon määrään. Voit siis nautiskella auringon voimalla tehdystä kahvista, lämpimästä suihkuvedestä, ruuasta tai kesähelteillä viilentää asuntoa paneeleista saadun energian avulla. Lisäksi, jos tuotat sähköä yli kulutuksesi voit myydä ylijäämäsähkön sähkönmyyjälle, kertoo liittymäpalveluasiantuntija Markku Räsänen.

Pientuotannon netotus

Netotuksen avulla pystyt käyttämään aurinkosähköä tehokkaammin ja siksi sen tuottavuus paranee. Aurinkosähkön tuottavuus on sitä parempi, mitä enemmän omalla tuotannolla korvaat ostettavaa sähköä. Netotuksessa 15 minuutin mittausjakson sisällä kulutettu ja verkkoon tuotettu energia lasketaan yhteen, jolloin tuloksena saadaan joko netto-ostoa tai -myyntiä jokaiselle jaksolle. Laskutuksen perusteena oleva kulutus pienenee, joten säästät energian hinnan lisäksi myös siirtomaksut ja verot.

Netotuksen piiriin kuuluvat kaikki pientuotantokohteet, joiden tuotantokapasiteetti on enintään 100 kVA. Netotuslaskennan suorittaa Fingridin keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä Datahub. Netotetun energian määrän pystyt itse katsomaan Vantaan Energia Sähköverkkojen Online-palvelusta tai Datahubista.

Kulutuksen seuranta avainasemassa myös pientuotantoa pohdittaessa

Pientuotantoa suunnitellessa on kuitenkin ensimmäisenä pohdittava, onko kulutus sillä tasolla, että aurinkovoimalalle on ylipäätään tarvetta. Oman kulutuksensa saa selville vaivattomasti Online-palvelustamme. Tutustuthan siis myös omaan kulutukseesi sekä sen seurantaan.

Tutustu omaan kuluttamiseesi: Näin seuraat sähkökulutustasi kotona. | Vantaan Energia Sähköverkot (vantaanenergiasahkoverkot.fi)