Siirry sisältöön

Nyt aurinkovoimalan hankinta kannattaa taloyhtiöissäkin

VE hyvityslaskenta

Vuodenvaihteessa voimaan tullut lakiuudistus tekee aurinkovoiman käytöstä entistä kannattavampaa taloyhtiöille. 

Uusi hyvityslaskentapalvelu purkaa esteitä aurinkovoiman kannattavuuden tieltä taloyhtiöissä. Jatkossa taloyhtiöt voivat perustaa energiayhteisön, joka on oikeutettu liittymään hyvityslaskentapalveluun. Uudistus astui voimaan Vantaan Energia Sähköverkoissa elokuussa.

Uuden hyvityslaskentapalvelun avulla taloyhtiö voi hankkia aurinkopaneelit, joiden hyödyistä pääsevät nauttimaan kaikki asukkaat. Palvelu mahdollistaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön jakamisen jatkossa asukkaiden kesken. Aiemmin taloyhtiön tuottaman aurinkosähkön vaikutukset ovat näkyneet vain taloyhtiön omalla sähkölaskulla, ja taloyhtiön tuottaman aurinkosähkön käyttäminen oli mahdollista vain kiinteistösähkönä taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja laitteissa.

– Nyt kerrostalon sisällä saadaan koko kapasiteetti mukaan. Se on iso ja positiivinen muutos, jossa tuotetun aurinkosähkön käyttämiseen tulevat mukaan yhteisten tilojen lisäksi kaikki asukkaiden asunnot, mikä tuo aurinkosähkön hyödyt yhteisesti kaikkien saataville, kertoo Vantaan Energia Sähköverkot mittaustietovastaava Aleksi Hursti.

Aurinkovoimasta lukuisia hyötyjä taloyhtiöille

Hursti povaa hyvityslaskennan muodostuvan isoksi askeleeksi sen puolesta, että myös taloyhtiöt alkavat tehdä aiempaa innokkaammin paneeli-investointeja. VES ohjeistaa mielellään kaikissa muutokseen liittyvissä kysymyksissä.

– Aurinkosähköllä on lukuisia etuja. Se on hyvä tapa korvata verkosta ostettavan sähkön määrää ja vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energianlähteistä. Auringossa riittää energiaa pitkälle tulevaisuuteen, joten sitä ei voi ylikuluttaa, Hursti luettelee.

Toisin kuin moni muu energiatehokkuusratkaisu, aurinkopaneeli on ulospäin näkyvä elementti. Paneeleilla pystytään siten konkreettisesti osoittamaan, että panostetaan ympäristöasioihin. Ne kasvattavat myös kiinteistön arvoa.

Suomen ympäristökeskuksen erityisasiantuntija Karoliina Auvinen näkee tuoreet lakiuudistukset hyvityslaskentapalvelun ja netotuksen käyttöönotosta viimeistenkin aurinkovoiman esteiden purkamisena. Myös paneeliteknologian kehittyminen tehokkaammaksi sekä hintojen putoaminen tekevät aurinkosähköstä houkuttelevampaa. Sähköinen lupaprosessi helpottaa hankintaa, ja monet firmat tarjoavat jo aurinkovoimaa asiakkaille vaivattomalla avaimet käteen -toimituksella.

– Taloyhtiöiden markkina on nyt viimein avautunut. Alku voi olla verkkainen, mutta kiihtyy sitten, kun muutoksessa päästään eteenpäin. Nyt tieto uusista, kannattavista uudistuksista pitäisi viestiä taloyhtiöiden hallituksille mahdollisimman hyvin.

Aurinkosähkön tulevaisuus näyttää valoisalta

Auvinen näkee aurinkovoiman käytössä sekä taloudellisia että imagollisia hyötyjä, jotka kasvattavat energiamuodon suosiota entisestään tulevaisuudessa. 

– Aurinkovoima on verrattavissa energian säästötoimenpiteeseen. Rakennuksen omistaja säästää pientuotannolla esimerkiksi siirtomaksuja ja sähköverot. Kun verrataan aurinkosähkön omatuotantokustannusta ostosähköön, aurinkosähkö on edullisempaa, hän huomauttaa.

– Mitä isompi järjestelmä, sitä pienempi yksikkökustannus. Taloyhtiöiden tapauksessa hyvityslaskennan avulla yksikkökokoa voi kasvattaa, ja sitä kautta päästään kannattavuuteen kiinni.

Auvinen ennakoi aurinkovoimalle varmaa kasvua. Kun rakennuksissa sähkön tarve kasvaa esimerkiksi lämpöpumppujen ja sähköautojen latauspisteiden vuoksi, niin aurinkoenergiajärjestelmien hankkiminen muodostuu houkuttelevammaksi ja taloudellisesti kannattavammaksi.

Mikäli aurinkovoima on ratkaisu sinunkin taloyhtiössäsi, ole yhteydessä meihin! Me vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme hankinnassasi eteenpäin.

Lue lisää aurinkosähköstä:

Aurinkosähköjärjestelmän mitoittaminen

Haluaisitko tuottaa itse sähköä?