Datahub

VES Piktogrammi Datahub RGB

Valmistaudumme siirtymään sähkön vähittäismarkkinoiden keskitettyyn tiedonvaihtojärjestelmään datahubiin

Suomessa otetaan helmikuussa 2022 käyttöön keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, datahub. Keskitetyllä tiedonvaihtojärjestelmällä tavoitellaan prosessien selkeytymistä ja  tehostumista sekä parempaa asiakaspalvelua. Järjestelmä tulee myös mahdollistamaan uudenlaisten palveluiden ja sovellusten kehittämisen esimerkiksi energiansäästöön ja kulutuksen seurantaan liittyen.

Mikä on datahub?

Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tietovarasto ja tiedonvaihtojärjestelmä. Järjestelmään tullaan tallentamaan tietoja kaikista Suomen noin 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Sähkönkäyttöpaikkoja ovat esimerkiksi koti, kiinteistö, kauppa tai teollisuuslaitos. Datahubiin tallennetaan asiakas-, sopimus-, mittaus- ja käyttöpaikkatietoja, joita sähkön vähittäismarkkinoilla tarvitaan ja näitä tietoja tulevat käyttämään noin 100 sähkönmyyjää ja 80 jakeluverkkoyhtiötä palvellessaan sähkön käyttäjiä.

Valtakunnalliseen datahubiin siirtyminen on lakisääteistä kaikille sähköverkkoyhtiöille ja sähkönmyyjille. Datahubia hallinnoi Fingrid Datahub Oy, joka on kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiö.

Mitä hyötyä on datahubista?

Kun kaikki sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkaan ja kulutustietoihin liittyvät tiedot löytyvät yhdesta paikasta eli datahubista, ovat ne entistä nopeammin kaikkien eri toimijoiden saatavilla. Aikaisemmin tietoa sähkönkäyttöpaikoista ja asiakassuhteista on ollut hajautettuina eri yritysten omiin järjestelmiin ja tietojen vaihtaminen osapuolten välillä on ollut hidasta. Yhteinen järjestelmä tulee siis selkeyttämään ja nopeuttamaan tiedonvaihtoa, joka näkyy asiakkaillemme entistä nopeampana ja sujuvampana asiakaspalveluna.  

Pitääkö minun tehdä jotain tai mikä muuttuu?

Kaikkien asiakkaiden tietdot siirtyvät automaattisesti datahubiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Datahubin käyttöönotto ei muuta sähkösopimusta, eikä se vaikuta verkkopalvelun tai sähkönmyynnin laskutukseen. Sinun ei myöskään tarvitse olla huolissasi henkilökohtaisista tiedoistasi, ne ovat tallessa. Datahubia kehitettäessä on otettu erityisesti huomioon asiakkaiden yksityisyydensuoja ja tietoturva.

Se mikä datahubin myötä kyllä muuttuu on käyttöpaikkatunnus. Käyttöpaikkatunnuksien muoto yhtenäistetään ja vanhojen numeroiden käytöstä luovutaan. Uutta käyttöpaikkatunnusta tullaan kutsutaan myös nimellä GSRN-tunnus.

Yritysasiakkaille, joilla on useampi käyttöpaikkaa, tämä käyttöpaikkatunnuksen muutos saattaa kuitenkin aiheuttaa muutoksia omiin järjestelmiin.

Käyttöpaikkatunnukset muuttuvat, uusi tunnus näkyy maaliskuussa saapuvilla laskuilla

Jokaisella sähköverkossamme sijaitsevalla sähkönkäyttöpaikalla tai tuotantoyksiköllä on oma yksilöllinen tunnuksensa eli käyttöpaikkatunnus. Saatat tarvita käyttöpaikkatunnustasi esimerkiksi kilpailuttaessasi sähkösopimuksesi.

Uudet tunnukset muodostetaan kaikille asiakkaille automaattisesti. Oman käyttöpaikkasi käyttöpaikkatunnuksen näet sähkölaskusta, verkkopalvelusopimuksesta tai Online-palvelustamme.

Käyttöpaikkatunnukset pitenevät 18 merkkisiksi numerosarjoiksi

Uusi käyttöpaikkatunnus (GSRN-tunnus) on 18 numeroa pitkä ja muodostuu vanhan käyttöpaikkatunnuksen lisäksi seuraavista elementeistä: GS1-yritystunnisteesta, vapaasti valittavasta palveluviitenumerosta ja tarkistenumerosta. Kaksi ensimmäistä numeroa on maakoodi, joka suomessa on 64.

Vantaan Energia Sähköverkkojen GS-1 yritystunniste on 643007526.

Jos esimerkiksi vanha käyttöpaikkanumerosi on ollut 654321, niin uusi tunnuksesi on 643007526006543211

Jäikö jokin mietityttämään?

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään kaikkiin asiakkuuteesi liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä, palvelemme arkisin klo 8.30–16.00 numerossa 09 8290 900 tai jätä yhteydenottopyyntö yhteydenottolomakkeella.

Lue enemmän Datahubista Fingridin sivuilta

Datahub-tietojen lähde: Fingrid

Aikaisemmat artikkelimme Datahubista 

20.1.2022: Käyttöpaikkatunnukset muuttuvat, uusi tunnus näkyy maaliskuun laskuilla!

1.12.2021: Sähkön käyttöpaikkojen numerointi muuttuu